Berea ne mentine in forma
Constanta, 4 August 2010 – Consumul moderat de bere, cu si fara alcool, este o modalitate de a ne rehidrata dupa efort fizic.Compozitia si caracteristicile sale senzoriale recomanda berea ca pe o bautura adecvata pentru a reface pierderile hidrominerale care se produc prin transpiratie facilitand recuperarea dupa exercitiul fizic, mai ales cand se realizeaza intr-un mediu calduros.
Aceasta este concluzia unui studiu realizat in comun de cercetatorii spanioli de la Facultatea de Medicina a Universitatii din Granada si a celor din cadrul Consiliului Superior de Cercetari Stiintifice din Madrid.
Studiul, care prezinta cele mai recente descoperiri ale medicilor spanioli in ceea ce priveste rolul berii in recuperarea metabolismului dupa exercitii fizice si efort, a fost realizat pe un grup de voluntari cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani, intr-o stare fizica buna, practicanti obisnuiti de activitati fizice si consumatori obisnuiti si moderati de bere. „Berea aduce elemente care inlocuiesc pierderile ocazionate de exercitiile fizice cum sunt aminoacizii, diverse minerale, vitaminele din grupa B si antioxidanti. Printre alte proprietati, berea se caracterizeaza prin efectul racoritor si puterea de reducere a senzatiei de sete si este, consumata moderat, o bautura rehidratanta ideala”, considera Alin Popescu, specialist in medicina sportiva, medic coordonator al Federatiei Romane de Rugby, referindu-se la concluziile studiului medicilor spanioli.
Obiectul acestei cercetari a fost acela de a studia berea ca o bautura rehidratanta dupa un exercitiu fizic obisnuit, in viata de zi cu zi. Subiectii au fost supusi unui protocol de exercitii (60 minute de alergat) si in conditii de temperaturi ridicate (35°C si 60% umiditate relativa). Exercitiul a stabilit unele pierderi hidrice de 1,5 – 2 l, ceea ce corespundea unei pierderi a greutăţii corporale de 2 – 2,5%. Subiectii au realizat acest protocol de exercitii de doua ori, in ordine aleatorie si separate de un interval de trei saptamani. Dupa una dintre probe, se rehidratau cu apa in cantitatea dorita. Dupa cealalta, se rehidratau cu cantitati moderate de bere si apoi apa la cerere.
Dupa analizarea unei serii de parametrii care indicau nivelul de hidratare, compozitia corporala, endocrino-metabolici si psiho-cognitivi (coordonare, atentie, discriminare, timp de perceptie – reactie, camp vizual, etc) s-a constat ca berea permitea recuperarea pierderilor hidrice si modificarilor de diverse tipuri, determinate de exercitiu, in aceeasi masura ca si apa.
Alte beneficii ale consumului moderat de bere
Fabricata din ingrediente naturale (apa, orz, hamei si drojdie), berea este o bautura care face parte dintr-o alimentatie si un stil de viata echilibrat. Contrar mitului ca berea ingrasa, cercetatorii spanioli au mai dezvoltat o cercetare care arata ca berea nu provoaca o crestere in greutate si nici modificari in masa corporala daca este consumata cu moderatie.
Apreciata pentru prospetimea si efectele sale revigorante, berea are un rol important in calitatea vietii consumatorilor. Multe din cercetarile realizate pana acum mai arata ca berea consumata in cantitati moderate are efecte benefice asupra multor aspecte legate de sanatate, inclusiv asupra reducerii riscului de boli cardiovasculare, diabet, osteoporoză, etc (Sursa: „Beneficiile consumului moderat de bere. Un compendiu al literaturii stiintifice”, editia a 4-a, retiparita in 2010).
„Exista certe beneficii ale participarii sociale la cei care aduc berea in momentele lor de bucurie, in grupurile din care fac parte. Numarul zambetelor si al urarilor de bine este mult mai mare in preajma acestei bauturi decat in orice alta imprejurare sociala. Momentele placute merg bine cu o bere!”, a concluzinat dr. Cristian Andrei.
Asociatia „Berarii Romaniei” a fost infiintata in 2004 si include cinci dintre cei mai mari producatori de bere din Romania: Bergenbier, Heineken Romania, Romaqua Group, United Romanian Breweries si Ursus Breweries.