Pe măsură ce negocierile pe Directiva privind declarațiile de mediu (Green Claims Directive) progresează, decidenții UE trebuie să aibă o abordare echilibrată care să simplifice, să clarifice și să eficientizeze cadrul de lucru. La începutul lunii Martie a acestui an, paisprezece dintre cele mai mari asociații de business din Europa, inclusiv Berarii Europei – ai cărei membri suntem încă din 2008, au cerut acest lucru printr-o declarație comună dată publicității.
Potrivit reprezentanților celor mai mari industrii europene, inclusiv cea a berii, Directiva trebuie să se alinieze cu obiectivele mai largi ale UE de reducere a sarcinilor administrative, de creștere a competitivității industriei și de încurajare a investițiilor în durabilitate. Un proces de fundamentare și verificare proporțional și previzibil din punct de vedere juridic este crucial pentru atingerea acestor obiective, evitând în același timp tăcerea ecologică. Adică suprimarea neintenționată a afirmațiilor de sustenabilitate din cauza complexității reglementărilor.
”Asociațiile noastre, inclusiv Berarii Europei, sunt pe deplin angajate să ofere consumatorilor informații transparente și relevante cu privire la sustenabilitatea produselor și a afacerilor. Comunicarea eficientă a acestor informații încurajează inovația, atrage investiții în durabilitate și întărește competitivitatea industriei. O directivă privind declarațiile ecologice bine concepută trebuie să motiveze atât companiile, cât și consumatorii spre tranziția ecologică, asigurând în același timp condiții echitabile de piață”, se arată în document.
Propunerea, în forma sa actuală, contrazice obiectivele cheie ale politicii UE. Orientările politice ale Comisiei Europene, Busola Competitivității și Raportul Draghi subliniază toate nevoia de a reduce sarcinile administrative și de a simplifica legislația pentru a stimula creșterea economică. Cu toate acestea, Directiva privind declarațiile de mediu riscă să impună costuri excesive de conformitate, în special IMM-urilor, subminând eforturile UE de a sprijini competitivitatea companiilor.
Directiva ar trebui finalizată până la sfârșitul acestui an. Prin intermediul acesteia, Comisia vrea să se asigure că etichetele și declarațiile de mediu sunt credibile, astfel încât consumatorii să ia decizii de cumpărare mai informate. La 26 Februarie, Comisia Europeană a adoptat deja o serie de noi propuneri prin care ”să reducă birocrația și să simplifice regulile UE pentru cetățeni și mediul de business”. Însă Directiva privind declarațiile de mediu nu s-a aflat printre ele.
