Partea plină a paharului cu bere în 2024

Autor: Constantin Bratu, Director General Berarii României

Anul trecut, sectorul berii din România s-a aflat într-un punct delicat din perspectiva producției. Dacă am fi continuat pe panta descendentă instalată în 2021, ar fi fost un semnal greu de digerat de către toți cei implicați direct, dar și indirect. Și uitându-ne cu luciditate la anul care a trecut, au fost destule motive pentru care astăzi am fi putut vorbi despre 2024 ca unul dintre cei mai slabi ani înregistrați în cele două decenii de existență a Berarilor României. Doar în 2014 am mai avut o producție sub pragul de 15 milioane de hectolitri.

Cum spuneam, motive pentru care să se fi întâmplat asta au fost destule: o nouă creștere a accizei cu 10%, o inflație ridicată care a erodat în continuare din puterea de cumpărare, un context economic și de securitate dificile, iar argumentele pot continua. Și să nu uităm de micii producători, cei care simt cel mai acut provocările din mediul economic. Dacă lor nu le este bine, presiunea pe piață crește.

Cu toate astea, 2024 a fost un an bun din foarte multe perspective, suficiente cât să-l putem evalua ca atare. În primul rând, a fost anul în care Berarii României au reușit să obțină mai multă predictibilitate în materie de accize. Guvernul s-a arătat deschis față de acest sector, înțelegând importanța acestuia în economie și, prin urmare, importanța unei planificări corecte a afacerilor în domeniu. Apoi, a fost un an foarte bun pentru segmentul berii fără alcool, a cărui producție a marcat o creștere de 15% față de 2023. Este și o dovadă a abordării responsabile a companiilor din sector față de consumul de alcool. Astfel, segmentul berilor fără alcool a depășit, în 2024, o cotă de piață de 6%.

În acest moment, datele noastre generate din cele mai recente cercetări de piață arată că aproape trei din zece români beau bere fără alcool cel puțin o dată pe săptămână.

În ceea ce privește livrările pe tipuri de ambalaje, putem spune că berea la draft a fost vedeta în 2024! Deși păstrează încă o cotă mică în total ambalaje de bere, vremea și fotbalul i-a determinat pe români să iasă mai mult la terase anul trecut. Și au ales mai multă bere la draft. Astfel, livrările acestui tip de bere au crescut cu 13% față de 2023. Asta ne bucură pentru că noi privim draftul ca pe unul dintre cele mai ecologice tipuri de ambalaj, iar creșterea ofertei producătorilor noștri pentru acest tip de ambalaj susține un consum mai prietenos cu mediul.

La ce ne așteptăm anul acesta? Ei bine, inflația rămâne o provocare, chiar dacă prognoza BNR ne plasează într-o zonă mult mai bună față de ce am avut în 2024 – undeva la 4% pentru final de 2025, față de 5,1% în 2024. Rămânem atenți la factorul politic, care influențează și mersul economiei: stabilitatea politică duce și la stabilitate economică, la fel cum se întâmplă și dacă avem opusul. Suntem atenți și la războiul de la graniță, dar și la deciziile comerciale ale partenerilor României, care pot influența inclusiv lanțul de aprovizionare cu materii prime.

Dar avem și câteva puncte tari, pe care ne bazăm în continuare. Sectorul berii din România este unul local nu doar la nivel de producție, dar și la nivel de consum: peste 97% din consumul de bere al românilor este din producție locală. Iar asta ne asigură un anumit grad de independență. Apoi, folosim materii prime agricole în proporție de 50% din România și lucrăm îndeaproape cu Ministerul Agriculturii pentru a stimula culturile de orz de bere și hamei. Mai mult, producătorii noștri folosesc în proporție de 80% produse, servicii și materii prime de la furnizori locali, ceea ce ne completează acel grad de independență.

Acestea sunt datele cu care operăm în acest moment, rămânând însă necunoscute care ne obligă să fim prudenți cu ce ne așteaptă în 2025.