INGREDIENTE MINUNE – un rezultat uimitor
Cerealele – maltificate si nemaltificate, hameiul, apa si drojdia sunt ingredientele naturale care, odata combinate, se transforma intr-o bautura populara – berea.
Varietatea cerealelor pe care berarii le au la dispozitie, de la orz, grau sau porumb, la orez, care domina producţia de bere din Asia, i-au determinat pe acestia sa experimenteze combinatii cat mai diverse, astfel incat rezultatul final sa aiba acel gust unic, recognoscibil si totodata diferit pentru fiecare marca de bere in parte.
Orzul este o specie de planta cerealiera si un ingredient folosit in procesul de fabricare al aproape tuturor berilor. Orzul este o importanta sursa de proteine, lipide si vitamine, in special cele de tip B si substante minerale.
In procesul de fabricare a berii orzul poate sa treaca printr-un proces de maltificare. Boabele se inmoaie in apa timp de cateva zile, pana cand orzul incolteste si produce o substanta numita diataza. Dupa maltificare, orzul se macina, iar peste amestec se toarna apa fierbinte. Prin acest proces, diataza transforma amidonul din boabele de orz in zahar. Lichidul rezultat se numeste must de bere.
Hameiul este o planta cataratoare perena, care poate creste pana la 6 metri inaltime. Datorita aportului pe care il aduce in procesul de fabricare al berii, hameiul este supranumit si “aurul verde” sau “inima berii”. El este bogat in rasini si uleiuri esentiale, atribute care dau tarie, aroma si savoare. Hameiul este si o importanta sursa de antioxidanti.
Hameiul intra in procesul de fabricare al berii in momentul in care mustul de bere se pune la fiert. “Aurul verde” da fierturii un gust amarui si are rol de conservant.
Drojdia este cea care transforma zaharul din must in alcool si dioxid de carbon. Dupa procesul de fierbere, mustul de bere se scurge si se lasa sa se raceasca. Odata incheiat acest proces, in must se adauga drojdie pentru a grabi fermentatia, faza care poate dura si o saptamana.
Chimistul francez Luis Pasteur a fost cel care a transformat beraritul dintr-o arta medievala in stiinta exacta, el demonstrand ca drojdia de bere produce fermentatie.
Drojdia de bere contine proteine, majoritatea aminoacizilor esentiali, toate vitaminele din complexul B, vitaminele D, H, E, enzime, saruri minerale cu continut mare de potasiu, fier, calciu, magneziu, fosfor, lipide. Conform ultimelor cercetari, drojdia de bere are in alcatuire 16 aminoacizi, 14 minerale si 17 vitamine.
Apa reprezinta 90% din compozitia berii. Ea trebuie sa fie pura, lucru esential, tinand cont de faptul ca apa este cea care permite celorlalte ingrediente sa-si elibereze aromele.